огляди | контакти | лінки

 
Огляди

Карта сайту. Навіщо вона потрібна і як правильно її скласти?

Задумалися про створення « Карти сайту»? Спробуємо розібратися в тому , як правильно її зробити .

Почнемо з визначення: Карта сайту - це окрема сторінка , на якій перераховані всі розділи, підрозділи , статті. Це щось на зразок каталогу , в якому зафіксовані всі статті сайту з посиланнями на ці самі статті .

Для чого потрібна карта сайту ?

По-перше , для відвідувачів (створюється у форматі html ) - щоб полегшити їм пошук потрібної інформації. Така карта повинна обов'язково бути присутнім на великих сайтах , об'ємом більше 30 сторінок.

По-друге , для пошукових систем (у форматі xml ) - щоб пошуковий робот побачив всі посилання , які є на сайті .

В ідеалі краще створити 2 окремі карти сайту : XML для роботів і HTML для відвідувачів.

За допомогою файлу Sitemap ви можете повідомити Яндексу , які сторінки вашого сайту потрібно індексувати , як часто оновлюється інформація на сайті , а також індексування яких сторінок найбільш важливо .

Формат xml розберемо наступного разу , сьогодні спробуємо розібратися з форматом html , тобто зі звичною для нас картою , яку ми бачимо практично на кожному порталі.

Ось 7 залізних правил , яких варто дотримуватися при створенні карти сайту:

  1. Розміщуйте її на окремій сторінці , потрапити на яку можна з головного меню. Тобто посилання на карту сайту повинна бути видна з будь-якої сторінки сайту.
  2. Структура карти повинна відображати ієрархію сторінок сайту; в структурі повинно чітко простежуватися - де основні розділи , а де підрозділи .
  3. Добре , якщо на початку карти сайту буде розміщено короткий опис самого сайту , щоб відвідувач зміг швидко зорієнтуватися , на якому саме сайті він знаходиться.
  4. Не перевантажуйте карту сайту зайвими картинками , краще взагалі обійтися без них.
  5. Не забудьте проставити посилання з пунктів карти на внутрішні сторінки сайту , щоб відвідувач зміг миттєво перейти в потрібний йому розділ.
  6. Намагайтеся в описах розділів дотримуватися правила: стислість - сестра таланту. Заголовки розділів повинні бути ємними , чіткими і зрозумілими. Можна додати короткий опис розділу , наприклад :
    « - Про компанію
    У цьому розділі коротко описані головні принципи роботи нашої компанії , історія її виникнення та розвитку , а також наші прагнення і сподівання в довгостроковій перспективі. »
  7. Слідкуйте за актуальністю карти сайту . Якщо зі структури видаляються якісь сторінки або , навпаки , додаються нові , не забудьте відобразити це в карті.

Дотримуйтесь ці 7 правил , та карта сайту стане відмінним навігатором для ваших відвідувачів

. 15 Листопада 2013
Джерело
 
Design by Helen. copyright by doslidnyk® 2003.